Καταπολεμώντας την Διαφθορά: Κατανόηση του προτύπου ISO 37001:2016 κατά της Δωροδοκίας.

Στο σημερινό παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο, η διαφθορά παραμένει μία διάχυτη πρόκληση, υπονομεύοντας την οικονομική ανάπτυξη, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη του κοινού και στρεβλώνοντας τον θεμιτό ανταγωνισμό. Καθώς οι επιχειρήσεις λειτουργούν μέσα σε πολύπλοκα ρυθμιστικά περιβάλλοντα και διεθνείς αγορές, ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν τη δωροδοκία και τη διαφθορά είναι πάντα παρών. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πιεστικό ζήτημα, οι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο στρέφονται σε πρότυπα, όπως το ISO 37001:2016, για τη δημιουργία ισχυρών Συστημάτων Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας.

Κατανόηση της Διαφθοράς

Η διαφθορά, όπως ορίζεται από τον Οργανισμό Διαφάνειας, περιλαμβάνει την κατάχρηση της εξουσίας που έχει ανατεθεί, για ιδιωτικό όφελος.1 Εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας, της υπεξαίρεσης, του νεοποτισμού και της ευνοιοκρατίας, και συναντάται τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι συνέπειες της διαφθοράς είναι βαθιές και μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική αναποτελεσματικότητα, κοινωνική αδικία και μειωμένη θεσμική ακεραιότητα.

Η ανάγκη για πρότυπα κατά της Δωροδοκίας

Ως απάντηση στην παγκόσμια πρόκληση της διαφθοράς, ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) ανέπτυξε το ISO 37001:2016, ένα Σύστημα Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας2. Αυτό το πρότυπο παρέχει στους οργανισμούς μία συστηματική προσέγγιση για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τη δωροδοκία. Με την εφαρμογή του ISO 37001, οι επιχειρήσεις αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους σε ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές, ενισχύουν τη φήμη τους και μετριάζουν τους νομικούς και οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τη διαφθορά.

Βασικά στοιχεία του ISO 37001:2016

Το ISO 37001 περιγράφει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη δημιουργία, την εφαρμογή, τη διατήρηση και τη βελτίωση ενός Συστήματος Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας. Τα βασικά στοιχεία του προτύπου περιλαμβάνουν:

1. Δέσμευση ηγεσίας: Η δέσμευση της ανώτατης διοίκησης σε μέτρα κατά της δωροδοκίας είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια μίας κουλτούρας ακεραιότητας σε ολόκληρο τον οργανισμό.
2.
Εκτίμηση κινδύνου: Οι οργανισμοί πρέπει να εντοπίζουν και να αξιολογούν τους κινδύνους δωροδοκίας που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις επιχειρηματικές τους σχέσεις.
3.
Πολιτικές και Διαδικασίες: Απαιτούνται σαφείς πολιτικές, διαδικασίες και έλεγχοι κατά της δωροδοκίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό πρακτικών διαφθοράς.
4.
Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση: Οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή εκπαίδευση και να παρακολουθούν προγράμματα ευαισθητοποίησης, για να αναγνωρίζουν και να αντιστέκονται σε απόπειρες δωροδοκίας.
5.
Οι οργανισμοί πρέπει να διεξάγουν τη δέουσα επιμέλεια σε επιχειρηματικούς εταίρους, προμηθευτές και άλλα τρίτα μέρη, για να μετριάσουν τον κίνδυνο δωροδοκίας.
6.
Παρακολούθηση και επανεξέταση:Η τακτική παρακολούθηση, αξιολόγηση και αναθεώρηση του Συστήματος Διαχείρισης κατά της Δωροδοκίας διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά του και τη συνεχή βελτίωσή του.

Επίτευξη Συμμόρφωσης

Η συμμόρφωση με το ISO 37001:2016 αποδεικνύει τη δέσμευση ενός οργανισμού για την καταπολέμηση της δωροδοκίας και της διαφθοράς. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι μόνο η αρχή. Οι οργανισμοί πρέπει συνεχώς να προσαρμόζονται και να ενισχύουν τις προσπάθειές τους κατά της δωροδοκίας για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων κινδύνων και των ρυθμιστικών απαιτήσεων.


Συμπέρασμα

Η διαφθορά εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις, τις οικονομίες και τις κοινωνίες γενικότερα. Το ISO 37001:2016 παρέχει ένα πρακτικό πλαίσιο για τους οργανισμούς για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της δωροδοκίας. Υιοθετώντας αυτό το πρότυπο, οι επιχειρήσεις μπορούν να τηρούν τις ηθικές αρχές τους, να προστατεύουν τη φήμη τους και να συμβάλλουν σε μία πιο διαφανή και βιώσιμη παγκόσμια οικονομία. Καθώς γιορτάζουμε την 25η επέτειο της Σύμβασής του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας3, ας ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση ενός μέλλοντος που βασίζεται στην ακεραιότητα και την υπευθυνότητα.

Εν κατακλείδι, η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Υιοθετώντας το ISO 37001:2016 και λαμβάνοντας ισχυρά μέτρα κατά της δωροδοκίας, οι οργανισμοί μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως.

Image by macrovector on Freepik

Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε

Επικοινωνήστε μαζί μας για προσωποποιημένη επικοινωνία