Διασφαλίζοντας ένα Ασφαλές και Υγιές Περιβάλλον Εργασίας: Η Σημασία της Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας στον Σύγχρονο Κόσμο.

Στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο, η σημασία της προτεραιότητας στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια (OH&S) δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Καθώς πλοηγούμαστε μέσα από διάφορες προκλήσεις, όπως οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι δημογραφικές αλλαγές, η κλιματική αλλαγή και η εξελισσόμενη φύση της εργασίας,[1] είναι ζωτικής σημασίας να τηρούνται ισχυρά πρότυπα Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία(ΥΑΕ) για την προστασία της ευημερίας των εργαζομένων σε όλους τους τομείς. Το πρότυπο ISO 45001:2018 αποτελεί έναν βασικό σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Επιπλέον,  προσαρμοσμένος στις επιταγές της εποχής ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια & την Υγεία στην εργασία, θέτοντας στο επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο, κατήρτισε το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Υγεία & την Ασφάλεια στην Εργασία 2021-2027.[2]

Ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες της ΥΑΕ είναι η αντιμετώπιση της ψυχολογικής υγείας στο χώρο εργασίας. Το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον μπορεί συχνά να είναι αγχωτικό και απαιτητικό, οδηγώντας σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως άγχος και κατάθλιψη. Η αναγνώριση και η μείωση αυτών των κινδύνων όχι μόνο βελτιώνει τη συνολική ευημερία των εργαζομένων, αλλά επίσης ενισχύει την παραγωγικότητά τους. Το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΕΕ τονίζει τη σημασία της προαγωγής της ψυχικής ευεξίας και της πρόληψης του εργασιακού άγχους, ορίζοντας πρωτοβουλίες και κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση υποστηρικτικών εργασιακών περιβάλλοντων. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Διεθνής Οργανισμός Πιστοποίησης(ISO), με το πρότυπο 45003 παρέχει οδηγίες για τη διαχείριση ψυχολογικού κινδύνου που ισχύει για οργανισμούς όλων των μεγεθών.[3]

Επιπλέον, καθώς αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, η ΥΑΕ αποκτά πρόσθετη σημασία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η αύξηση της θερμοκρασίας και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αποτελούν άμεσες απειλές για τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους όπως η γεωργία, οι κατασκευές και η βιομηχανία. Η εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, όπως τα πρωτόκολλα πρόληψης της θερμοπληξίας και τα σχέδια ετοιμότητας για καταστροφές, είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Επίσης, η εμφάνιση των νέων τεχνολογιών φέρνει ευκαιρίες και προκλήσεις στο χώρο εργασίας. Ενώ η αυτοματοποίηση και η ψηφιοποίηση βελτιώνουν τις διαδικασίες και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα, εισάγουν επίσης νέα ζητήματα ΥΑΕ. Καθώς η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες προηγμένες τεχνολογίες γίνονται αναπόσπαστα μέρη του εργασιακού τοπίου, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται με τρόπο που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των εργαζομένων. Βασισμένος σε αυτή την πραγματικότητα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια & την Υγεία στην εργασία μέσω της πρωτοβουλίας “Safe and healthy work in the digital age 2023-2025’’[4], υπογραμμίζει την ανάγκη προσαρμογής των πολιτικών  ΥΑΕ ώστε να ενστερνιστούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, με παράλληλη προστασία έναντι πιθανών κινδύνων, όπως οι εργονομικοί κίνδυνοι και οι απειλές κυβερνοασφάλειας.

Επιπρόσθετα, οι δημογραφικές αλλαγές, όπως η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η διαφορετικότητα, υπογραμμίζουν τη σημασία των συμπεριληπτικών πρακτικών YAE. Η προσαρμογή των μέτρων ασφαλείας για την ενσωμάτωση των αναγκών διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, ικανοτήτων και υποβάθρου ενισχύει μια κουλτούρα ένταξης και ισότητας στο χώρο εργασίας. Με την προώθηση της διαφορετικότητας και την αντιμετώπιση μοναδικών προκλήσεων ΥΑΕ που σχετίζονται με δημογραφικές αλλαγές, οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν περιβάλλοντα όπου όλοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι εκτιμώνται και προστατεύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί το διεθνές πρότυπο ISO 30415:2021, που αφορά στη διαφορετικότητα και συμπερίληψη[5].

Συνοψίζοντας, η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια είναι αναπόσπαστα μέρη του σύγχρονου εργασιακού τοπίου. Τόσο τα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης όσο και οι αρχές που περιγράφονται στις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια & την Υγεία στην εργασία μπορούν να  χρησιμεύσουν ως φάρος, καθοδηγώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους προς τη διασφάλιση ασφαλέστερων και υγιέστερων χώρων εργασίας.

[1] https://www.iso.org/contents/news/2023/04/healthier-working-environment.html

[2] https://osha.europa.eu/en/safety-and-health-legislation/eu-strategic-framework-health-and-safety-work-2021-2027

[3] https://www.iso.org/standard/64283.html

[4] https://healthy-workplaces.osha.europa.eu/en/about-topic/what-about

[5] https://www.iso.org/standard/71164.html

Image by vectorjuice on Freepik

Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε

Επικοινωνήστε μαζί μας για προσωποποιημένη επικοινωνία