Επιχειρησιακή συνέχεια με ISO 22301:2015
Ορισμένα πράγματα είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Και κάποια άλλα είναι απίθανο. Αυτό αφορά τόσο την καθημερινότητά μας όσο και τη λειτουργία των επιχειρήσεων ή των οργανισμών. Οι συνέπειες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες διαταραχές, όπως συμβαίνει σήμερα με τον Covid-19.
Σαφώς το σημαντικό στην παρούσα φάση είναι η ελαχιστοποίηση του πλήθους των θυμάτων. Αλλά στην επόμενη φάση αρχίζει η εφαρμογή πλάνων για την ανάκαμψη της οικονομίας, που παγκόσμια καταστρέφεται.
Η οικονομία στηρίζεται σε επιχειρήσεις που μετά την τεράστια κρίση του Covid-19 θα πρέπει να ορθοποδήσουν, να βρουν τους βηματισμούς τους και να ξαναρχίσουν να παράγουν. Δυστυχώς όλες οι έρευνες δείχνουν ότι μετά από μια μεγάλη καταστροφή μόνο το 40% των επιχειρήσεων κατορθώνουν να ξανασταθούν. Αυτό συμβαίνει διότι η επιχειρησιακή συνέχεια δυστυχώς δεν απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων.
Αν εξαιρέσουμε πραγματικά δυστοπικούς εξωτερικούς παράγοντες, αρκετές θα ήταν οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να επιβιώσουν βελτιώνοντας το ποσοστό του 40%. Αρκεί οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την κουλτούρα του σχεδιασμού ενός λεπτομερούς συστήματος επιχειρησιακής συνέχειας ISO 22301:2015.
μετά από μια μεγάλη καταστροφή μόνο το 40% των επιχειρήσεων κατορθώνουν να ξανασταθούν.
Βεβαίως εδώ τίθεται το ερώτημα: εάν η επιχείρηση έχει σχεδιάσει μια ανάλυση διαχείρισης κινδύνων (Risk Analysis) γιατί είναι απαραίτητο ένα πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας.
Η απάντηση είναι ότι η διαχείριση των κινδύνων τείνει να εξετάζει συγκεκριμένες απειλές και ευκαιρίες, ενώ η επιχειρησιακή συνέχεια παρέχει ένα σχέδιο αποκατάστασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και η λειτουργία της επιχείρησης διακόπτεται.
Έχουν όμως και κάτι κοινό. Η ανάλυση και ο σχεδιασμός και των δύο έχουν σαν στόχο την παροχή προστασίας στην επιχείρηση.
Η ουσία της διαχείρισης της συνέχειας της επιχείρησης είναι η οικοδόμηση ενός σχεδίου αποκατάστασης για να ανακάμψει από καταστροφές όταν συμβαίνουν. Όταν συνδυάζεται με τη διαχείριση κινδύνου, οι επιχειρήσεις διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τον εντοπισμό δυνητικών κινδύνων με στόχο την αποφυγή καταστροφών προτού συμβούν.
η επιχειρησιακή συνέχεια παρέχει ένα σχέδιο αποκατάστασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες
Το πιο σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα δύσκολα περιστατικά και κυρίως να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι και το περιβάλλον είναι ασφαλείς.
Είναι επίσης κάτι που αρχίζει και καθορίζει τη στρατηγική της επιχείρησης. Αυτό διότι, μακροπρόθεσμα, μια επιχείρηση που έχει κατανοήσει πραγματικά τη διαδικασία εντοπισμού των απειλών για την επιβίωσή της θα εφαρμοστεί και στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει. Με άλλα λόγια, η ανθεκτικότητα είναι κάτι περισσότερο από απλή αντοχή σε καταστάσεις πανδημιών, φυσικών ή τεχνητών (οικονομικών) καταστροφών. Είναι και η ικανότητα να μπορεί, μια επιχείρηση, να κοιτά το επιχειρηματικό περιβάλλον και να διερευνά αν είναι διαμορφωμένη για το μέλλον.
Παρόμοια, η κατανόηση των βασικών εννοιών της διαχείρισης της συνέχισης των δραστηριοτήτων βοηθά στη διεύρυνση της εφαρμογής της.
Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε μια παρανόηση. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αισθάνονται ότι τα πρότυπα ISO έχουν σχεδιαστεί για πολυεθνικές ή μεγάλες εταιρείες. Αυτό δεν ισχύει διότι, όλα τα πρότυπα ISO στην ουσία τυποποιούν διαδικασίες και συμπεριφορές ώστε να καθίστανται απλώς καλές πρακτικές.
Το κλειδί λοιπόν και στο ISO 22301:2015 είναι να ορίσουμε την αλληλεπίδραση αυτών των πρακτικών και πώς η διακοπή της λειτουργίας για κάποιο λόγο σε κάποιο τμήμα της επιχείρησης θα επηρεάσει ολόκληρη τη λειτουργία. Στη συνέχεια με υπομονή και ηρεμία όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν.