EN 15224:2016

Το πρότυπο EN 15224:2016 είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο που παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας στον τομέα της υγείας. Βασίζεται στο αναγνωρισμένο παγκοσμίως πρότυπο διαχείρισης ποιότητας ISO 9001 και έχει αναπτυχθεί ειδικά για τους οργανισμούς υγείας.

Το πρότυπο καλύπτει διάφορες πτυχές της διαχείρισης ποιότητας στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των ασθενών, της διαχείρισης κινδύνων, της διαχείρισης εγγράφων και αρχείων και στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιπλέον, το πρότυπο τονίζει τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών και άλλων ενδιαφερομένων φορέων στη διαδικασία διαχείρισης ποιότητας.

Το πρότυπο EN 15224:2016 σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους οργανισμούς υγείας να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς, ενώ εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Με την υλοποίηση του προτύπου, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας μπορούν να αποδείξουν τη δέσμευσή τους στην ποιότητα και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ασθενών και άλλων ενδιαφερομένων φορέων.

Το πρότυπο είναι εφαρμόσιμο σε μια ευρεία γκάμα οργανισμών υγείας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, κλινικών, εργαστηρίων και κατασκευαστών ιατρικού εξοπλισμού. Προορίζεται για χρήση τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί να προσαρμοστεί για να ικανοποιήσει τις συγκεκριμένες ανάγκες των μεμονωμένων οργανισμών.

Συνολικά, το πρότυπο EN 15224:2016 παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση της ποιότητας στον τομέα της υγείας, που μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών. Η υιοθέτησή του μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα υγείας για τους ασθενείς και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.